Afkoelen van honden

Afkoelen van honden

Afkoelen van honden

 De warmste periode van het jaar is weer aangebroken – sommigen zullen een gat in de lucht springen van blijdschap, terwijl anderen niet liever willen dan de hele dag in de ijskast gaan zitten op zoek naar verkoeling. Dit is bij onze trouwe viervoeters niet anders: waar de ene hond kan genieten van het warme zonnetje op zijn rug, wil de andere niet liever dan dat de sneeuwvlokjes weer gaan dwarrelen. Maar, elke hond kan genieten van afkoeling op de warmste dagen van het jaar. Hoe doen we dat nu precies?

 De don’ts…

Hoewel het al zo vaak neergeschreven is, blijven mensen dezelfde fouten maken.

De eerste grote misvatting is dat wij het warm hebben, dus onze honden het vast ook warm hebben, “zeker met die dikke vacht”. Hondenvachten zijn echter geen bontjassen, maar nemen veeleer de functie van een thermos aan: ze houden de hond koel in de zomer, en warm in de winter. Dit komt doordat er tussen de haartjes van de hond een isolerende luchtlaag kan gaan zitten. Deze zorgt er voor dat de temperatuur optimaal kan blijven!

Om diezelfde reden is het een slecht idee om een hond te willen koelen door koude doeken op zijn rug of hoofd te willen leggen: de hond kan hierdoor zijn warmte niet meer kwijt langs die weg en is aangewezen op de enige andere manier die hij kent om warmte af te voeren: hijgen. Bovendien zullen de bloedvaten op de rug van de hond door de koelte vernauwen, wat het moeilijker maakt om het bloed rond te pompen. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de hond.

Ook blijven veel hondeneigenaars vasthouden aan hun wandelingetje op het middaguur. Doe dit niet: asfalt wordt enorm heet en kan de pootjes van onze trouwe vriend pijnlijk verbranden. Bovendien is het niet aangewezen om op het warmst van de dag een (zware) inspanning te leveren: wandel / sport dan ook liever ’s morgens vroeg of ’s avonds laat met je hond.

Laat ook je hond niet ‘even’ achter in de auto : ook hier kan de temperatuur enorm snel oplopen. Je hond heeft er bovendien niets aan om in de auto te moeten wachten tot het baasje terug is van de supermarkt : hij is niet beter dan thuis, in zijn eigen, veilige omgeving. 

Do’s

Wat kunnen we dan wél doen om onze honden te helpen bij het warme weer?

Eerst en vooral moeten we beseffen dat honden een prima eigen temperatuurregeling hebben: de haartjes zorgen voor de nodige isolatie, waarom de hond de ideale temperatuur zo goed mogelijk benadert.

Willen we de hond toch helpen bij het afkoelen, kunnen we dit het best op een zo natuurlijk mogelijke manier doen: we kunnen hem een zwembadje aanbieden waar hij met zijn pootjes in kan, of gewoon met hem gaan zwemmen. Veel honden vinden dit enorm leuk! Ook bestaan er speciale koelmatten waar de hond op kan gaan liggen bij warm weer.

Het belangrijkste is echter om ervoor te zorgen dat de hond een koel plekje in de schaduw heeft om te gaan liggen en ten allen tijde kan beschikken over koel drinkwater. Controleer ook overdag regelmatig de temperatuur van het water: deze kan bij hoge temperaturen immers oplopen – en dat vinden onze honden niet zo fijn!

Door | 2019-07-23T09:14:15+02:00 juli 23rd, 2019|Hond|Reacties uitgeschakeld voor Afkoelen van honden