Hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid bij paarden

Blog

Nu het weer eindelijk wat minder heet is geworden, zou je misschien denken dat je als paardeneigenaar opgelucht kan ademhalen. Helaas is niets minder waar: net door het warme weer in de afgelopen zomer, duiken er nu meer en meer gevallen van hoefbevangenheid of laminitis de kop op. Hoe dit komt en wat je kan doen om je paard te helpen, lees je in dit blogbericht!

Wat is hoefbevangenheid?

Zoals de naam al doet vermoeden, is hoefbevangenheid een aandoening die voorkomt aan de hoeven van het paard – en dan meestal de voorhoeven. Paarden met laminitis vertonen een typische stand: ze leunen achterover om hun voorhoeven te ontlasten. Deze zijn immers erg pijnlijk door een zwelling, die ontstaat door een hoeflederontsteking.

De oorzaken van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid kent verschillende oorzaken. Meestal is het probleem echter terug te voeren op het voer. Lange tijd werd gedacht dat laminitis in de hand – of beter : in de hoef – werd gewerkt door teveel eiwitten, maar intussen heeft men achterhaald dat fructaan de grote boosdoener is. En laat dat nu deze zomer net in hoge percentages aanwezig zijn in onze weilanden.

Fructaan? Wat is dat?

Fructaan is een soort van suiker die door planten wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Dat zonlicht hebben we deze zomer natuurlijk uitgebreid gehad. Wat we een tijdlang niét hebben gehad, was regen. Een plant heeft echter ook water nodig om te groeien, en wanneer dat op een bepaald moment niet kan, zal de plant het overtollige fructaan opslaan tot een moment wanneer het weer wél kan worden gebruikt om te groeien. Dat moment kwam er zodra het opnieuw begon te regenen. Het gras begon weer te groeien en de paardeneigenaars waren weer gelukkig… maar niet voor lang! Meer en meer paarden bleken immers last te krijgen van hoefbevangenheid, onder invloed van een te hoog gehalte fructaan in het gras.

Wil je zelf de fructaanindex checken? Klik dan hier:

http://www.hoefnatuurlijk.nl/nl/fructaanindex.html

Wat te doen bij hoefbevangenheid?

Een paard dat te lijden heeft onder hoefbevangenheid, moet zo snel mogelijk geholpen worden. Het is immers een heel pijnlijke zaak, die bovendien blijvende gevolgen kan hebben. Daarom moet je laminitis altijd zien als een noodgeval. Bij een acute vorm is het belangrijk dat je de veearts zo snel mogelijk ter plaatse laat komen. Deze zal ontstekingsremmers en mogelijk ook pijnstillers voorschrijven.

In afwachting van zijn of haar komst kan je de hoeven van je paard koelen, dit zal ook pijnstillend werken. Bovendien kan ook Shiatsu je paard al enige verlossing bieden. Het kan enerzijds zorgen voor ontspanning, maar anderzijds ook positief inwerken op het wegwerken van ontstekingen.

 

Meer weten? Lees dan zeker ons uitgebreid artikel!

Masterartikel

In onze blog kon je al wat meer te weten komen over laminitis en de gevaren van fructaan. Uiteraard komt er heel wat meer bij kijken als enkel dat. De oorzaken, gevolgen en vooral wat je zelf kan doen voor je paard komen in dit artikel uitgebreid aan bod!

Wat is hoefbevangenheid?

In het blogbericht kon je al lezen dat hoefbevangenheid of laminitis in principe een ontsteking is in de (voor)hoeven van het paard.

We moeten echter wel een onderscheid maken tussen acute (plotselinge) hoefbevangenheid en chronische (langdurige) laminitis.

De acute vorm is in feite een stofwisselingsstoornis die kan leiden tot circulatiestoornissen en ontstekingen in de hoeven van het paard. Hierdoor wordt er druk uitgeoefend op de diepe buigpees van het paard, wat kan zorgen voor een kanteling van het hoefbeen. Dit proces is onomkeerbaar en niet te genezen. Bovendien worden dergelijke aandoeningen in de hand gewerkt met andere ziektes, zoals Cushing of EMS.

Chronische hoefbevangenheid is meestal het gevolg van een niet goed genezen acute vorm van laminitis. Echter, deze kan ook geleidelijk aan ontstaan zonder dat er symptomen zichtbaar zijn. Het is dus steeds belangrijk om je paard goed in de gaten te houden, zodat je zo spoedig mogelijk hulp kan bieden indien je paard tekenen van hoefbevangenheid vertoont.

Waarom zijn er plots zoveel hoefbevangen paarden?

In de zomer van 2018 doken de hoefbevangen paarden vanuit het niets op. Dit werd geweten aan “de grote hoeveelheid fructaan in het gras”. Wat is dat nu precies?

Fructaan is een koolhydraat, een soort suiker die door het gras zelf wordt aangemaakt wanneer dit voldoende zonlicht krijgt. Een plant, dus ook gras, heeft echter ook water nodig om te groeien, en dat water liet lange tijd op zich wachten. Het gras liet het fructaan niet verloren gaan, maar sloeg het op om later, wanneer de omstandigheden beter waren, opnieuw te gebruiken. Hierdoor bevatte het nieuwe gras plots enorme hoeveelheden fructaan, wat enorm belastend is voor het maag- en darmstelsel van het paard en wat leidde tot extreem veel hoefbevangen paarden.

Acute vs. chronische hoefbevangenheid

In het blogbericht kon je al lezen dat er twee vormen van hoefbevangenheid bestaan.

De acute vorm is voornamelijk zichtbaar aan de voorhoeven van het paard. Het dier wil deze immers zoveel mogelijk ontlasten en gaat hiertoe achterover leunen. De hoeven voelen warm aan. Het paard loopt enorm voorzichtig, als het ware “op eieren”. Ook zal je merken dat het paard vaak gaat liggen om zijn hoeven te ontlasten.

Chronisch hoefbevangen paarden lopen voornamelijk op de hielen van de voorhoeven. Ook zij doen dit om de pijn te ontlasten. Vaak ontstaat deze vorm doordat een acute laminitis onvoldoende werd opgevolgd, maar sommige paarden kunnen hier aan gaan lijden zonder ook maar enig symptoom vertoond te hebben. Hou dus je paard goed in de gaten!

Wat te doen bij hoefbevangenheid?

We kunnen het niet genoeg benadrukken: laminitis is altijd een spoedgeval. Contacteer dus zo snel mogelijk je dierenarts, zodat deze je paard ontstekingsremmers en eventueel pijnstillers kan geven.

In afwachting van de komst van de dierenarts kan je het paard helpen door zijn voeten te koelen. Om extra pijn te vermijden zet je het dier best op een zo zacht mogelijke ondergrond.

Het is ook belangrijk om de voeding van je paard onder de loep te nemen. Bij paarden die acute hoefbevangenheid opgelopen hebben door een teveel aan fructaan in het gras, is het bijvoorbeeld raadzaam om de weidegang (tijdelijk) terug te schroeven. In vele gevallen is het ook nuttig om de hoeveelheid krachtvoer (drastisch) te verminderen.

In sommige gevallen is het nodig om het paard met een aangepast beslag te laten lopen om de hoef te ondersteunen. Dit kan echter enkel zodra de acute symptomen bestreden zijn.

Ook bij chronische hoefbevangenheid kan de smid hulp bieden: hij kan de hoef geleidelijk aan corrigeren door de overmaat aan hoorn in de teelster weg te halen en de hiel in te korten. Vaak is in dit geval ook reductie in (kracht)voer en een verminderde weidegang noodzakelijk.

Voorkomen is beter dan genezen…

Net zoals bij alles is het natuurlijk beter om hoefbevangenheid te voorkomen. In vele gevallen is het ook te vermijden. Het is zeer belangrijk om het rantsoen van je paard goed onder de loep te nemen. Veel paarden krijgen immers veel meer voer aangeboden dan ze verbruiken. Ook een goed weidemanagement is noodzakelijk: bij plots veranderende weersomstandigheden dienen gevoelige paarden een aangepast schema te krijgen.

Wees bovendien voorzichtig met paarden met dunne zolen, waarvoor veel lopen op een harde bodem niet aangeraden is.

Shiatsu en hoefbevangenheid

Ook Shiatsu kan hulp bieden in de strijd tegen hoefbevangenheid. Niet alleen zorgt het er voor dat je paard meer zal ontspannen, maar het heeft ook een goede invloed op het spijsverteringsstelsel van je paard. Bovendien bevordert een Shiatsu-behandeling de bloedcirculatie, wat op zijn beurt dan weer een gunstig effect heeft op het herstel van een paard met laminitis. Laat Shiatsu je helpen om je paard weer snel de oude te maken!

 

Door | 2020-02-18T16:15:47+01:00 november 7th, 2018|paard|Reacties uitgeschakeld voor Hoefbevangenheid bij paarden