Blog
Schimmel, schurft, mijten, vlooien, … wie deze woorden leest begint waarschijnlijk al spontaan te krabben! Iedereen kent het wel: het zijn dan ook de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. In deze blog willen we het graag hebben over schimmelinfecties. Ze steken vooral in de winter de kop op, wanneer veel paarden samen in één gebouw worden ondergebracht. Helaas is het hele jaar door voorzichtigheid gebaat. Hoe we dit aanpakken en hoe we van die vervelende schimmel af kunnen raken, lees je hier!
Hoe wordt mijn paard besmet met schimmel?
Schimmel ontstaat door overdracht. Dit is een ruime term, en omvat dan ook een hele lading. Zo kan het worden overgedragenwanneer een besmet paard contact heeft met een ander paard: wanneer ze samen in de wei staan, maar ook door te snuffelen door tralies. De overdracht kan ook door mensenhanden die een besmet paard hebben aangeraakt gebeuren. Tenslotte kan besmetting ook ontstaan door contact met materiaal waar schimmel op zit: denk maar aan borstels, dekjes, dekens, tuigen, …
Hoe zie ik dat mijn paard schimmel heeft?
Het bijzondere aan schimmel is dat deze zich niet noodzakelijk meteen manifesteert: een paard kan al langer besmet zijn, maar de ziekte zal zich pas openbaren wanneer het dier een verminderde weerstand heeft. Onder andere daarom zien wetijdens de wintermaanden een piek in het aantal besmettingen.
In eerste instantie zie je vaak kleine bultjes met opstaande haren. In een latere fase gaan deze over op ronde, kale plekjes. Meestal gaat de aandoening niet gepaard met jeuk en zijn de plekjes zichtbaar op plaatsen waar het tuig ligt.
Wat te doen bij schimmel?
Gelukkig is schimmel meestal vrij eenvoudig te behandelen. Het volstaat vaak om het paard te wassen met een antischimmelmiddel, bijvoorbeeld Imaverol. Het paard moet dan drie tot vier keer volledig gewassen te worden, met een tussentijd van 3 tot 5 dagen. Dit herhalen is absoluut noodzakelijk om alle schimmelsporen te kunnen doden.
In de winter is dit vaak een iets moeilijkere opgave, omdat je uiteraard rekening moet houden met de woonsituatie van het paard: door het wassen wordt een deel van de vet- en vuillaag van het paard aangetast. Indien het dier buiten staat, kan een deken dus (tijdelijk) noodzakelijk zijn.
Vergeet ook niet om de omgeving van het paard grondig te reinigen, zoniet zal het paard immers binnen de kortste keren terug besmet zijn. Denk hierbij aan borstels, dekens, tuigen maar vergeet ook de stal niet!
Shiatsu en schimmel
Ook bij paarden met schimmel kan Shiatsu een ondersteunende werking bieden. Een behandeling zorgt immers voor het verbeteren van de weerstand van je paard. Paarden met een verbeterd immuniteitssysteem zijn heel wat minder vatbaar voor een besmetting. Let wel: als je paard onverhoopt toch besmet geraakt, zal een behandeling met Imaverol of een gelijkaardig product alsnog noodzakelijk zijn.