Schimmel bij paarden

Schimmel bij paarden

Blog

Schimmel, schurft, mijten, vlooien, … wie deze woorden leest begint waarschijnlijk al spontaan te krabben! Iedereen kent het wel: het zijn dan ook de meest voorkomende huidaandoeningen bij paarden. In deze blog willen we het graag hebben over schimmelinfecties. Ze steken vooral in de winter de kop op, wanneer veel paarden samen in één gebouw worden ondergebracht. Helaas is het hele jaar door voorzichtigheid gebaat. Hoe we dit aanpakken en hoe we van die vervelende schimmel af kunnen raken, lees je hier!

 

 

 

Hoe wordt mijn paard besmet met schimmel?

Schimmel ontstaat door overdracht. Dit is een ruime term, en omvat dan ook een hele lading. Zo kan het worden overgedragenwanneer een besmet paard contact heeft met een ander paard: wanneer ze samen in de wei staan, maar ook door te snuffelen door tralies. De overdracht kan ook door mensenhanden die een besmet paard hebben aangeraakt gebeuren. Tenslotte kan besmetting ook ontstaan door contact met materiaal waar schimmel op zit: denk maar aan borstels, dekjes, dekens, tuigen, …

 

 

 

Hoe zie ik dat mijn paard schimmel heeft?

Het bijzondere aan schimmel is dat deze zich niet noodzakelijk meteen manifesteert: een paard kan al langer besmet zijn, maar de ziekte zal zich pas openbaren wanneer het dier een verminderde weerstand heeft. Onder andere daarom zien wetijdens de wintermaanden een piek in het aantal besmettingen.

In eerste instantie zie je vaak kleine bultjes met opstaande haren. In een latere fase gaan deze over op ronde, kale plekjes. Meestal gaat de aandoening niet gepaard met jeuk en zijn de plekjes zichtbaar op plaatsen waar het tuig ligt.

 

 

Wat te doen bij schimmel?

Gelukkig is schimmel meestal vrij eenvoudig te behandelen. Het volstaat vaak om het paard te wassen met een antischimmelmiddel, bijvoorbeeld Imaverol. Het paard moet dan drie tot vier keer volledig gewassen te worden, met een tussentijd van 3 tot 5 dagen. Dit herhalen is absoluut noodzakelijk om alle schimmelsporen te kunnen doden.

In de winter is dit vaak een iets moeilijkere opgave, omdat je uiteraard rekening moet houden met de woonsituatie van het paard: door het wassen wordt een deel van de vet- en vuillaag van het paard aangetast. Indien het dier buiten staat, kan een deken dus (tijdelijk) noodzakelijk zijn.

Vergeet ook niet om de omgeving van het paard grondig te reinigen, zoniet zal het paard immers binnen de kortste keren terug besmet zijn. Denk hierbij aan borstels, dekens, tuigen maar vergeet ook de stal niet!

 

 

Shiatsu en schimmel

Ook bij paarden met schimmel kan Shiatsu een ondersteunende werking bieden. Een behandeling zorgt immers voor het verbeteren van de weerstand van je paard. Paarden met een verbeterd immuniteitssysteem zijn heel wat minder vatbaar voor een besmetting. Let wel: als je paard onverhoopt toch besmet geraakt, zal een behandeling met Imaverol of een gelijkaardig product alsnog noodzakelijk zijn.

Meer weten? Lees dan zeker ons masterartikel

Masterartikel

Je kon het al lezen in onze blog: schimmelinfecties zijn een vervelend probleem bij paarden. Het is een zeer besmettelijke aandoening, en het is dan ook belangrijk dat we zo snel mogelijk ingrijpen als ons paard hier last van heeft.

Wat is schimmel?

Officieel, met een moeilijk woord, heet huidschimmel bij paarden “dermatophytose”. Dat is in feite een verzamelnaam voor een heleboel schimmelinfecties.

Schimmels zijn vaak vervelender en moeilijker te behandelen dan bacteriën en virussen. Ze kunnen bovendien overleven zonder effectief op het paard te zitten, wat de behandeling wat lastiger maakt!

Hoe herken ik schimmel?

De meest bekende van deze infecties is ringworm. Deze herken je aan schilferige bultjes, die vaak opstaande haren met zich mee brengen. Na een tijdje ontstaan er ook korstjes, die je makkelijk los kan trekken. Ze zien er poederig en schilferig uit. De haren laten makkelijk los en er komt een kaal, min of meer rond plekje tevoorschijn.

Hou er echter rekening mee dat schimmelinfecties gepaard gaan met een incubatietijd van één tot vijf weken. Dit betekent dat er heel wat weken kunnen verstrijken tussen het besmet geraken van je paard en het effectief zichtbaar worden van de besmetting. Als er een besmet paard in de buurt rondloopt, wees dan gedurende geruime tijd extra aandachtig!

Waarom komt schimmel vaker in de winter voor?

Elke paardeneigenaar zal het wel herkennen: samen met de andere ongemakken die de winter- en dus ook de stalperiode met zich meebrengt, steekt schimmel dan vaker de kop  op. Dit heeft meerdere oorzaken. Enerzijds gedijen schimmels gewoon beter in de herfst en de winter: het is vaak vochtiger, en bovendien houden ze van de warmte onder die dikke dekens. Bovendien is zonlicht – en dan preciezer: UV-licht – een goede remedie tégen de schimmels, en laat dat nu net minder vaak voorkomen in de winter!

Anderzijds is in de winter de weerstand van vele paarden net iets minder. Het is kouder, natter, ze staan vaker op stal, komen misschien wel in contact met vreemde paarden, … Hun immuniteitssysteem heeft te leiden, en daar profiteren schimmels graag van.

SOS: Schimmel op stal!

Wanneer een stal geïnfecteerd wordt met een schimmelinfectie, is het absoluut noodzakelijk om de paarden zo snel en grondig mogelijk te verzorgen. In de eerste plaats dien je de paarden te wassen met een middel dat de schimmelsporen kan doden, bijvoorbeeld Imaverol. Bij de eerste wasbeurt worden de eigenlijke schimmels gedood, maar niet de sporen. Na enkele dagen veranderen deze sporen op hun beurt in schimmels en ben je terug bij af. Het is dan ook noodzakelijk om de behandeling meermaals te herhalen, zoals je al kon lezen in het blogbericht. 

Vergeet niet om je materiaal (borstels, dekens, …) en stal ook onder handen te nemen!

Als er geen nieuwe besmetting plaatsvindt, kan een dergelijke infectie op een aantal weken verholpen zijn. Het probleem is echter dat er vaak sporen achterblijven op het paard zelf of de omgeving, waardoor bestrijding vaak langer duurt.

Indien je paard vatbaar blijft voor dergelijke infecties, kan het ook jaarlijks preventies tegen schimmelinfecties gevaccineerd worden. Deze vaccinatie kan ook gegeven worden als je paard reeds last heeft van een infectie en geeft een grote kans op een snellere genezing. Hoewel deze methode nog niet ingeburgerd is, kan je dierenarts je ongetwijfeld meer vertellen.

Hoe dan ook: in de periode van herstel is het erg belangrijk om de weerstand van je paard zo goed mogelijk te ondersteunen. Hier kan onder andere Shiatsu een uitkomst bieden. Een behandeling zal de immuniteit van je paard ten goede komen, waardoor de infectie je paard niet meer zal treffen.

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij schimmel

Zoals bij elke aandoening is het uiteraard beter om te voorkomen dan te genezen. Het belangrijkste wapen in de strijd tegen schimmelinfecties is een goede, optimale weerstand. Bij paarden waar de weerstand van de huid niet optimaal is, hebben schimmelsporen immers veel meer kans. Je paard kan dus zeker gebaat zijn bij een Shiatsu-behandeling.

Vermijd verder contact met een paard met schimmel. Als je toch met een dergelijk dier in contact bent geweest, wissel dan je kleren en zorg dat je goed ontsmet bent vooraleer je een ander dier aanraakt. Alleen zo kan je de infectie in de kiem smoren!

 

Door | 2020-02-18T16:14:18+01:00 november 7th, 2018|Ongecategoriseerd|Reacties uitgeschakeld voor Schimmel bij paarden