Wat is Shiatsu voor paarden?

Wat is Shiatsu voor paarden?

Mensen vragen me wel eens, wat doe jij precies?

Wel, in een notendop: Iemand belt me op omdat hij/zij een probleem heeft met zijn/haar paard. Dat gaat van ziek zijn, manken tot gedragsproblemen.Ik ga langs, ik stel vragen aan de eigenaar en vervolgens gaan mijn handen over het paard.

Daarna begin ik met de eigenlijke behandeling. Ik masseer zachtjes met mijn vingers op bepaalde punten op het paardenlichaam.

Na een aantal van deze behandelingen (in de meeste gevallen 2 of 3) verdwijnen de klachten en is het paard weer helemaal de oude.

shiatsu voor paarden

En dat doe ik al meer dan 15 jaar.

Ik weet dat het een beetje vreemd lijkt. Hoe kan je nu een paard genezen door wat met je vingers hier en daar op het lichaam te duwen? Eigenlijk genees ik geen paarden, ik help een paardenlichaam om zichzelf te genezen.
Dat is nu precies wat Shiatsu is.

Shiatsu (wat eigenlijk hetzelfde is als acupunctuur, we gebruiken echter onze vingers i.p.v. naalden) is ontstaan in China. De oudste geschriften zijn meer dan 2000 jaar oud. De Chinezen wisten al heel lang dat er zoiets bestaat als ‘levenskracht’ of ‘levensenergie’. Zij benoemden dit als de ‘Chi’.

Deze energie stroomt door het lichaam van elke levend wezen via energiebanen die meridianen genoemd worden. Op deze meridianen liggen specifieke punten die acupunctuurpunten genoemd worden.

Wanneer ik voor een behandeling ‘wat met mijn handen over het lichaam van een paard strijk’, ben ik eigenlijk bezig met een diagnose te stellen. Ik oefen druk uit op bepaalde meridianen en punten en kijk hoe het paard erop reageert.

Samen met de antwoorden op de vragen die ik stel vorm ik zo een beeld van de symptomen en wat de oorzaken kunnen zijn van deze symptomen.

Want dat is een belangrijk aspect van Shiatsu: het is een holistische geneeswijze. Ik bekijk niet enkel het symptoom, ik bekijk het geheel en ga op zoek naar de oorzaak van de symptomen. Holistisch komt van het oud-Griekse woord ‘Holos’ wat ‘geheel’ betekent.

De voeding, de omgeving en ook de eigenaar zijn een onderdeel van dat geheel.

Wanneer ik een voldoende duidelijk beeld heb van het geheel ga ik effectief aan de slag. Wat ik doe door op specifieke punten te masseren is blokkades opheffen in de meridianen. Die meridianen kan je vergelijken met rivieren waar de levenskracht (het water) door stroomt. De blokkades zijn als het ware ‘dammen’ in die rivieren.

Door de masserende bewegingen hef ik die blokkades op waardoor de energie weer volop kan stromen. En wanneer de energie terug volop kan stromen kan het paardenlichaam weer volop gebruikmaken van het eigen geneeskrachtig vermogen.

De kracht van een lichaam om zichzelf te genezen zit in elk levend wezen. Daarom zeg ik niet graag dat ik paarden genees, ik help ze gewoon zichzelf te genezen.

Ik sta nog altijd versteld van hoe krachtig deze methode is. Na een paar seconden zie je het paard duidelijk ontspannen. Ze beginnen te kauwen, likken, geeuwen, en je voelt gewoon de energie veranderen.

In de meeste gevallen zijn 2 of 3 behandelingen voldoende om een paard weer helemaal gezond te krijgen.

Ik geef graag toe dat ik zelf eigenlijk niet precies weet hoe het allemaal werkt. Na meer dan 15 jaar durf ik zeggen dat ik de anatomie van een paard goed ken, maar hoe zo’n lichaam precies werkt, hoe verschillende energieën elkaar beïnvloeden is een groot mysterie.

Ik weet alleen dat Shiatsu werkt! Ik heb al honderden paarden en honden die opgegeven waren door klassieke dierenartsen er weer bovenop gekregen. En daar doe ik het voor.

Aan de andere kant zijn er ook paarden die ik niet kan helpen. Sommige kwalen zijn te ernstig om enkel met shiatsu te behandelen, en dan verwijs ik ook door naar een dierenarts. Dat is gelukkig een kleine minderheid.

Ik heb er helemaal geen moeite mee om door te sturen naar gespecialiseerde dierenartsen of klassieke geneeskunde, integendeel, ik ben ervan overtuigd dat Shiatsu en klassieke geneeskunde complementair zijn.

Ik heb er mijn levensmissie van gemaakt om paarden en honden op een natuurlijke manier te begeleiden naar meer levenskwaliteit.

Naast het behandelen van dieren besteed ik een groot deel van mijn tijd aan het opleiden van mensen tot shiatsu-practitioner. Want ik heb slechts 2 handen, en er zijn nog zoveel dieren die met Shiatsu kunnen geholpen worden.

Zo heb ik de voorbije jaren al iets meer dan 100 mensen opgeleid die nu ook paarden kunnen helpen met deze bijzonder effectieve aanpak.

Door | 2018-11-07T19:22:55+01:00 december 18th, 2017|paard|Reacties uitgeschakeld voor Wat is Shiatsu voor paarden?